Как да направим архив на файловете си върху Google Drive с Duplicati

Сподели с приятели:

Обикновено не правя архиви на личния си лаптоп, но напоследък имам файлове които са ми много важни и ценни и започнах да търся начин да им правя архив. След многото варианти които минаха през главата ми един се открой.

Имам много малко време за да отделям внимание на архивите които правя и за това реших да направя така, че тази дейност да ми отнема минимално време, да не завися от външни харддискове и да имам минимален риск за загуба.

Започнах да търся начин да архивирам файловете си на Google Drive. (Нека си припомним какво е Google Drive и за какво служи ТУК). След известно търсене попаднах на програмка която е безплатна и дава голям избор от архиви на различни места. Програмата се казва Duplicati.

uuu2

Какво е Duplicati ?

Duplicati е архивиращ клиент, който надеждно съхранява криптирани, постепенни, компресирани архиви на облачни услуги  и отдалечени файлови сървъри. Тя работи с Amazon S3, Windows Live SkyDrive, Google Drive (Google Docs), Rackspace Cloud Files, WebDAV, SSH, FTP (и много други). Duplicati е с отворен код и е Безплатен.

Вграденият Scheduler гарантира, че архиви са винаги актуални. Не на последно място, Duplicati предоставя различни възможности като филтри, правила за изтриване, трансфер и широколентов достъп за специфични цели.

Duplicati е лицензиран под LGPL и на разположение за Windows и Linux. Duplicati е достъпен на английски, испански, френски, немски, датски, португалски, италиански и китайски.

Казано на прост език Dublicati ще направи Архив на всички Ваши файлове които пожелаете на далечно място и ще отбелязва всички промени на тези файлове като ги архивира отново и отново без да изисква нищо от Вас.

Как работи и как да го настроим ?

Първо нека изтеглим и инсталираме приложението на компютъра си.

Изтеглете версията която отговаря на операционната Ви система и я инсталирайте по стандартния начин.

Следва настройка:

1.

Backup Name – изберете как ще се казва архивът Ви (препоръчвам това да е цяло име без интервали и специални знаци, може да използвате тире или долна черта за  разделяне на думите)

222.

Имате два радио бутона

 • My documents – избирате всичко което се намира в в тази директория като естествено единственото по което може да направите ръчни настройки е вида на файловете
 • Custom folder list – Тук избирате папки от Вашият компютър които искате да имат архив
 • И последно имате колко пространство заема архивът Ви.

333

3.

Имате избор дали да сложите парола на архивът си или да го направите без парола. Аз лично препоръчвам когато архивът отива към Google Drive или някъде из интернет пространството да има парола.

55554.

Тук трябва да изберете дестинацията на архивът. В нашият случай избираме Google Drive.

dsfdfs

5.

В този прозорец трябва да добавите името и паролата си за Google Drive.

В полето “GoogleDocs collection” трябва да напишете име на папка в Google drive където ще се запише архивът Ви.

ntitled6.

В този прозорец имаме много опции аз ще Ви препоръчам това което аз съм направил за себе си, но Вие може и да промените нещо ако желаете.

Тук ще маркираме първа, втора и последна опция които са:

 • Кога и и как архивът ще върви
 • Кога да се премахне старият архив
 • Да се включи сегашната настройка в архивът

sdljalskdj

7.

След като сме маркирали какво искаме от архивът сега е време и да го настроим.

 • Настройка на час и ден – изберете кои дни и в какъв час от тези дни архивът да се стартира.
 • Кога да се стартира цялостен бекъп след Incremental архив.

sfdf

8.

 • Колко пълни(цели) архиви да се пазят но не повече
 • Да не се пази архив повече по стар от един месец

Untitled

9.

След като всичко е настроено долу до часовника ще видите и иконата на Duplicati.

Ако я отворите ще видите всички настроени активни архиви, кога те ще се стартират,кога за последно са били активни, има ли грешки ако има такива изобщо и можете да стартирате нов архив чрез “Duplicati Wizard” или да възстановите файлове също от тази опция.

След като са минали Вашите архиви може да влезете във Вашият Google Drive и да проверите дали архивът Ви е там. След всички тези настройки не се налага да правите нищо друго. Вашите архиви ще се стартират сами и ще се пазят по начина който сте настроили в Google Drive. Ако Ви се наложи може да възстановите нещо от Вашият архив.

uu1


Надявам се статията да Ви е полезна и ако имате въпроси може да се свържете с мен.

loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

1 response

 1. 04.03.2016

  […] Cloud архивиране на важни файлове. Ако работите върху критичен документ за училище, работа, или който и да е друг голям проект, уверете се, че архивирате файловете си не само локално на компютъра. Можете да използвате услуги като Dropbox, Google Drive, или което и да е друго популярното решение за съхранение на облак. Разбира се, можете да хвърляте файловете на флашка или външен хард диск, само за да бъдат в безопасност, но архивиране на облака може да се направи безпроблемно, което е два пъти по-безопасно. Лесно, безплатно и автоматично архивиране на облак може да прочетете ТУК […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *