Google Sheets как да направим лист (list range) от дадени клетки.

Сподели с приятели:

Днес ще ви покажа как най-най лесно да си създадете List Range в Google sheets.

Опцията Ви дава много лесно и достъпно да избирате от набор градове, села, райони, имена или каквото си поискате като винаги имате еднакъв форматинг на имената и след това може много лесно да търсите и селектирате по зададения от Вас критерии.

Ето и за какво става дума в няколко лесни стъпки:

1. Направете в отделен таб на вашия документ набор от имената, градовете или каквото Ви е нужно едно под друго.

aaaaa

 

2. След като сте написали набора от нужните Ви неща които ще участват в List Range селекшъна ги маркирайте и кликнете десен бутон върху тях и избирате “Define named range

bbbbbbbbbbb

 

3. След като изберете “Define named range”   в дясно на екрана ще ви се появи нов прозорец който описва как ще се казва този листинг кои клетки обхваща и да запазите след това. Избирате си име лесно запомнящо се и запазвате листинга.

vvvv

 

4. След това маркирате всички колони/клетки където искате да имате този листинг и кликвате десен бутон и избирате “Data validation” . За примера използвам същият таб и съм маркирал цяла колона.

cccc

 

5. След това се появява прозорец в който трябва да изберете от “Criteria” ->> “List from a range”, във втората клетка пишете името на вече създадения от нас Range и след това кликате върху Save.

rrr

 

6. Последно само трябва да проверите дали всичко в нашата колона работи. На всяла клетка от колоната в горният десен ъгъл, има малко триъгълниче сочещо надолу. След като кликнете на него трябва да излезе падащо меню с целия списък който сме създали предварително.

eee

 

Надявам се статията да Ви е била полезна и приятна за четене. Ако имате въпроси може да се свържете с мен.

loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *