Оптимизиране на Windows-а с цел по-добра производителност и по-лесна работа

Сподели с приятели:

Независимо колко бързи са компютрите, когато са нови, всички те се забавят с времето през което ги използваме за това днес ще говорим за Оптимизиране на Windows. Модерният компютър, който сте си купили миналата година, вече може да не изглежда толкова бърз, след като инсталирате многобройни програми на него. Забавянето  повечето пъти се случва толкова постепенно, че дори не се усеща забележимо в началото. Докато един ден, докато се опитвате да отворите някоя програма или файл, не се зачудите “Какво се случва с компютърът ми?”

Независимо от причината съществуват много начини за увеличаване на скоростта на Windows и подобряване на работата на компютъра.

В тази статия ще Ви дам няколко съвета как може да стабилизирате нещата за Оптимизиране на Windows

Съвет 1

Програмата за отстраняване на неизправности с производителността

Първото нещо, което може да изпробвате, е програмата за отстраняване на неизправности с производителността, която автоматично открива и коригира проблеми.

Отворете решенията за отстраняване на неизправности при производителността, като щракнете върху бутона

  • Старт(Start)Изображение на бутона "Старт" –  Контролен панел (Control Panel)- отстраняване на неизправности(Find and fix problems) – Отстраняване на неизправности(Find and fix problems) –  Система и защита(System and Security) – Проверка за проблеми с производителността (Check for performance issue).

control panel

Съвет 2

Изтриване на неизползвани програми

Препоръчително е да деинсталирате всички програми, които не планирате да използвате. В това число може да влиза както софтуер, инсталиран от производителя, така и софтуер, който сте инсталирали сами, но вече не искате да използвате – особено помощни програми за управление и настройка на хардуера и софтуера на компютъра. Помощните програми, като например скенерите за вируси, програмите за почистване на диска, както и инструментите за архивиране, често се изпълняват автоматично при стартиране, като тихичко работят във фонов режим, без да ги виждате. Много хора дори не подозират, че тези програми се изпълняват.

  • Старт(Start)Изображение на бутона "Старт" –  Контролен панел (Control Panel) – Деинсталиране на програми (Uninstall programs)

uninstall

Съвет 3

Намалете приложенията, които стартират с пускането на компютъра

Много програми са разработени за автоматично стартиране при стартиране на Windows. Производителите на софтуер често настройват програмите си за отваряне във фонов режим, където не може да видите, че се изпълняват, така че при щракване върху техните икони те да се отварят незабавно. Това е полезно в случаите на програмите, които използвате често, но в случаите на програмите, които използвате рядко или никога, това губи ценна памет и увеличава времето за завършване на стартирането на Windows.

Този прост съвет ще направи компютъра ви по-бърз още със самото пускане. За да видите списъка с програмите, които можете да спрете, щракнете върху

  • Старт(Start)Изображение на бутона "Старт" – търсете “MSConfig” – Startup tab – Mожете да махнете всички програми, от които не се нуждаете при стартирането на Windows OS

Съвет: Ако имате съмнение за някоя програма, вижте в Google за какво служи. Може да се окаже, че това е важен софтуер.
msconfig

 

Съвет 4

Дефрагментиране на хард дискът

Фрагментирането създава допълнителна работа за твърдия диск, която може да забави компютъра. Програмата за дефрагментиране на диска пренарежда фрагментираните данни, така че да осигури по-ефективна работа на твърдия диск. Програмата за дефрагментиране се изпълнява по график, но вие може също така да дефрагментирате твърдия диск ръчно.

  • Старт(Start)Изображение на бутона "Старт" – търсете “Disk defragmenter” – Defragment disk

Съвет: Това е хубаво да се прави по време когато компютърът не се използва. Вечер или през деня когато сте на работа например.

defrag

 

Съвет 5

Изключете визуалните ефекти

Ако Windows-ът Ве се стартира бавно, може да го ускорите, като забраните част от визуалните ефекти. Всичко се свежда до избор между външен вид и производителност. Кое предпочитате – Windows-ът Ви да работи по-бързо или да изглежда по-красиво? Ако компютърът ви е достатъчно бърз, не е необходимо да жертвате едното за сметка на другото.

Съществуват 20 визуални ефекта, които може да контролирате, като например прозрачния стъклен облик, начина на отваряне или затваряне на менютата, както и това дали да се показват сенки.

  • Старт(Start)Изображение на бутона "Старт" – Контролен панел (Control Panel) – В полето за търсене въведете Информация за производителността и инструменти (Performance Information and Tools), след което в списъка с резултати щракнете върху Информация за производителността и инструменти.(Performance Information and Tools)
  • Щракнете върху Нагласяване на визуалните ефекти (Adjust visual effects)Изисква се разрешение от администратора 
  • Визуални ефекти (Visual effects) , щракнете върху Нагласи за най-добрата производителност(Adjust for best performance)

dd

loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *