Какво е PDF ?

Сподели с приятели:

Какво е PDF ?

Portable Document Format или PDF е файлов формат, използван за представяне на документи по начин, независим от приложен софтуер, хардуер и операционни системи. Всеки PDF файл капсулира пълно описание на фиксирано оформление, включително текст, шрифтове , графични  файлове и друга необходима информация.

История:

През 1991 г. Adobe Systems  с основател Джон Уорнък създава система, наречена “Камелот”, коятопо късно се превръща в PDF.

През 1993г. Adobe Systems, освобождава PDF от патента и той става безплатен, но до този момент е контролиран от Adobe, докато не е официално освободен като отворен стандарт на 1 юли 2008 г. и публикуван от Международната организация по стандартизация.

Намерихте ли PDF файл на Вашият компютър и най-вероятно се чудите каква програма трябва за да го отворите? Може би някой Ви е изпратил емайл с прикачен PDF файл, но не сте сигурни как да го използвате. Може би сте се опитали да отворите PDF файл, но Windows-ът Ви е отказал и не може да го отворите. Не се притеснявайте, ще намерите как става в тази статия.

Как да отворите PDF файла ?

Най-лесният начин за отваряне на PDF файл е да кликнете два пъти върху него и нека Вашият компютър да реши кои програми по подразбиране трябва да отворят файла. Ако нито една програма не отваря PDF файла, най-вероятно не разполагате с инсталирано приложение, което можете да използвате да видите и / или редактирате PDF файлове.

Има много програми които могат да отворят PDF файлове. Adobe Reader, както и повечето други PDF четци, са безплатни и за свободно сваляне. ТУК може да видите статия със списък на 5 безплатни програми които отварят PDF файлове.

Програми като вече споменатите Adobe Reader ще отворят PDF файловете Ви, както и още безплатните програми като SumatraPDF, Nuance PDF Reader, и много други.  Adobe Acrobat е най-популярният PDF редактор, но Microsoft Word 2013 ще се прави също толкова добре. Има и други редактори като Foxit PDF Editor Advanced и Nitro Pro.

Как да конвертирате PDF файл ?

Има три основни начина да се опитате да конвертирате PDF файл в друг тип файл:

1. Отворете PDF файла в програмата си по подразбиране и изберете да запишете отвореният PDF файл като друг файлов формат.

2. Използвайте Free PDF към Word Converter (ТУК ще намерите списък с програми които правят това) e за преобразуване на PDF файл, съвместим с Microsoft Word, което го прави лесен за редактиране, за разлика от оригиналния PDF файл.

3. Използвайте Calibre да конвертирате от и към формат за електронни книги

 

 

loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *