Умните телевизори (Smart TV): Всичко, което трябва да знаете

Сподели с приятели:

Чудите ли се дали всички тези така наречени интелигентни телевизори са наистина умни? Или може би сте скептични, когато всичко, което искате да направите е просто да гледате телевизия. Не се притеснявайте – ние имаме отговорите на най-често задаваните въпроси за интелигентните телевизори.

Прочетете още: Превърнете обикновеният си телевивор в Смарт или Android

samsung_smart

1. Какво е умен телевизор (Smart TV) ?

Първоначално наречените “свързани телевизори,” са били по-късно наименовани от компании като Samsung и LG като “интелигентни телевизори.” Терминът е дошъл, за да се обозначи всеки телевизор, който може да бъде свързан към интернет, за да получите достъп до стрийминг медийни услуги и, че може да включвате развлекателни приложения, като например видео от USB, Интернет музикални станции и уеб браузъри.
2.Кои компании правят умни телевизори (Smart TV) ?

На практика всеки голям производител на телевизия прави смарт телевизори днес. Бюджетни умни телевизори правят китайските производители като TCL и Hisense предлагат интелигентни функции на ниска цена и сварнително добро качаство, а от висок клас модели от Samsung имат дори вградени видео камери, микрофони и командване с жестове. Частичен списък на най-големите производители на умни телевизори (Smart TV) включва Hisense, LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TCL, Toshiba и Vizio.

3.Как умните телевизори се свързват с интернет?

Умните телевизори използват или директно връзка с кабел или имат вграден Wi-Fi, за да се свържат към домашната мрежа за достъп до Интернет. Повечето модели днес имат вградени Wi-Fi, но проверете преди да купите. За стрийминг филми, някои телевизори поддържат най-новият и най-бързият 802.11ac Wi-Fi стандарт.

Хората с по-големи домове също трябва да проверят и тяхното Wi-Fi покритие. Ако Wi-Fi рутер е на втория етаж, а Smart TV ще бъде на долният етаж, може да няма достатъчно покритие. Освен това, в нашето изследване, повечето Wi-Fi приемници в телевизори не са толкова чувствителни като тези в декодери, като Roku. Ако телевизорът не получава достатъчно силен безжичен сигнал, имате няколко опции, за да отстраните проблема. Когато Вашият рутер е по-стар от три години, Ви трябва нов Wi-Fi рутер, който поддържа 802.11ac. Има също така Wi-Fi обхват удължители налични от компании като Netgear, но тези устройства изискват известно време и търпение, за да се инсталират.

4. Какви услуги предлагат умните телевизори и как те се различават един от друг?

Няма стандартна операционна система или интерфейс за смарт телевизорите, освен последната година когато започнаха за излизат умни телевизор с Android OS. Почти всеки производител на смарт-TV използва различен софтуер и различно графично представяне. Някои компании инсталират различни операционни системи и интерфейси на техния нисък клас спрямо своите флагмани. Производителите също предлагат различни асортименти от онлайн услуги и приложения.

smarttv
Повечето умни телевизори имат популярни услуги като Netflix, Hulu, Amazon Instant Video и Pandora. Въпреки това, някои комплекти предлагат само една шепа от приложения, които рядко се променят, докато други дават повече предложения, вариращи от Facebook, Skype и много други. Повечето телевизори с по ниски цени предлагат само най-популярните приложения, докато по-скъпите комплекти получават пълен спектър от услуги.
Подредбата на приложенията също варира. Някои умни телевизори използване превъртане на екрани на икони за показване на опции; други използват разделени прозорци или ленти за превъртане по протежение на долната част на екрана. Други използват  3D стил на екрани за сортиране и подреждане на всички налични услуги.
5. Имат ли умните телевизори редовно обновяване на софтуера с нови функции?

Това зависи. В по-голямата си част, производителите на ТВ персонализират приложенията. Някои телевизионни компании са по-бързи, отколкото други. Комплекти, които се захранват от платформи като Roku и Android TV имат сравнително редовни актуализации.
Въпреки това, повечето големи производители извършват софтуерни актуализации периодично, включително промени на собствен вътрешен фърмуер. И ако една компания добавя допълнителна популярна услуга, като например Twitter, останалата част обикновено последват примера.

6. Може ли един интелигентен телевизор за забие или зависне като PC?

Определено, и те правят тала. Смарт телевизорите имат компютърни чипове, карти за видео обработка, мащабиране, множество екрани и интернет връзка. Те също така използва памет за буфериране на поточно видео и музика, и се нуждаят от допълнителна процесорна мощ, за да се справят с графиките. Точно както телефони са се превърнали компютри, така също има интелигентни телевизори.
Виждали сме конкретни приложения да забият смарт телевизори. Ние сме свидетели на ъпгрейди, които са причинили изключванета на захранването непредсказуемо, заедно с пакет от други проблеми. Въпреки това, декорите са все по-добри, с четири-ядрени процесори, които могат по-добре да се справят със задачите, които са все по-големи.

7. Освен от приложенията, интелигентни телевизори имат ли и други предимства?

Смарттелевизорите не предлагат други потенциални предимства. Тъй като тези телевизори имат вградени компютри и онлайн връзка, производителите могат да добавят други функции. Случайни игри, като например Angry Birds, сега са доста често срещани на интелигентни комплекти. Игрите са много далече от сложни като например игрите на PlayStation или Xbox конзола. С помощта на вградената камера или като сложите допълнителена видео-камера, някои телевизори от висок клас предлагат видео услуги, като Skype. С мощни процесори, други комплекти включват, разпознаване на глас за търсене и разпознаване на жестове за превключване между различните екрани и канали.
8. Може ли смарт телевизорът да бъде хакнат или да хване вирус?

На теория, отговорът е да. Така наречените “бели шапки” са хакери които се занимават с този проблем, като демонстрират начини за пробив в смарт телевизор, който е свързан към интернет и направят неща, като да крадат пароли или да сменят канала.
В момента, тези хакове са теоретични и все още не са се появили в реалния свят. Въпреки умните телевизори да имат различни интерфейси, повечето са базирани на Linux, която хакери знаят как да манипулират добре.
За да бъде сигурно, избягвайте да правите неща, като например онлайн банкиране или пазаруване с кредитна карта. Смарттелевизорите просто не са толкова безопасни, колкото компютрите.

Прочетете още: Превърнете обикновеният си телевивор в Смарт или Android

9. Може ли умните телевизори да Ви наблюдават?

Да, това е възможно. Информацията, която споделяте в приложението Facebook от телевизора или при поръчка на Amazon или Netflix на големия екран се споделя по същия начин, както при компютър или смартфон.
През 2012 г., компютърни учени демонстрират начини за пробив на конкретни интелигентни телевизори, които са вградени във видео камери и микрофони за подслушване на хора в домовете им.
В допълнение, компаниите могат да събират лична информация за Вас и Вашите зрителни навици от смарт телевизорът.

Умните телевизори (Smart TV)

10. Можете ли да сърфирате в Интернет през умните телевизори (Smart TV) ?

Някои, но не всички интелигентни телевизори. Изисква се специален браузър, който не е съвместим само с всички стандарти на HTML, които използват сайтовете, но трябва също може да конвертира и показва сайтовете правилно на голям екран.
Някои интелигентни телевизори ви позволяват да сърфирате в интернет. Ако искате да сърфирате в Интернет на Вашия телевизор, уверете се, че Вашият комплект разполага със собствен браузър. Също така, попитайте дали има опция за безжична клавиатура.

11. Имат ли умните телевизори (Smart TV) по-добра картина?

Не е задължително. Вграденият Wi-Fi и процесор за декомпресиране на видео не пряко да повлияят на качеството на картината. Въпреки това, тъй като производителите се стараят за по добра ефективност с всеки нов модел.

Прочетете още: Превърнете обикновеният си телевивор в Смарт или Android

loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *