3 начина да се провери състоянието на твърдите дискове на Windows

Сподели с приятели:

Твърдият диск на компютъра притежава всички важни данни, и всяка щета, може да изложи вашите данни на риск. За съжаление, на твърдите дискове са с ограничена продължителност на живота и рано или късно ще се повредят. Така че трябва да имате архиви и да нямате зависимост от това за всичките си ценни данни.
В тази статия ще ви покажем различни методи, как да проверите здравето на твърдия диск и да получите необходимата информация.
b1

Windows CHKDSK Tool е вграден в Windows инструмент, който ще сканира вашия диск, за да открие системни грешки и лоши сектори и да покаже, ако има някакви проблеми с твърдия диск. Той ще сканира и ще определи проблемите,  може да определи и ще ви покаже, ако има по-голям проблем. Можете да използвате този инструмент, както за проверка на здравето на твърдия диск така и за да фиксира лошите сектори и грешки, ако е възможно.

За да използвате CHKDSK, щракнете с десния бутон върху устройството, което искате да проверите за грешки, и изберете “Properties”. Сега кликнете върху раздела “Инструменти”, а след това кликнете върху “Проверка сега”.

Untitled

Ще се отвори диалогов прозорец с две възможности да коригирате грешките и да сканира за лоши сектори. Можете да изберете тези опции, ако искате да поправите грешки и лошите сектори, в противен случай може просто да кликнете върху “Старт”, за да получите доклад на твърдия диск с проблемите (ако има такива).

Untitled1

2. Използвайте WMIC за кратка информация на твърдите дискове

WMIC е командния ред, който ви позволява да извършвате много административни задачи, включително проверка на здравето на твърдия диск. Той използва SMART (собствен мониторинг, анализ и отчетност технологии) функцията на твърдите дискове, за да се види състоянието и предоставят прост извод, като “ОК” или “Pred Fail” и т.н. Това е една много основна команда, която предлага много малко информация, но е бърз и лесен начин а е и вградена функция на Windows.

За проверка на твърд диск с WMIC, натиснете бутона “Windows + R”, за да отворите диалоговия прозорец Run. Напишете CMD и кликнете върху “OK”, за да отворите Windows Command Prompt.

Untitled2

След това напишете: WMIC натиснете Enter, след това напишете diskdrive get status и пак Enter. След това ще получите статуса на вашият хард диск.

твърдите дискове

3. Използвайте софтуер от други компании

Можете също да използвате други софтуери специално за целта, които ще предложат много повече информация, отколкото само добро или лошо състояние. Тези средства използват “S.M.A.R.T” функцията на твърдите дискове, за да представят данните, също като WMIC. Въпреки това, те предоставят всички подробности, а не само, добро или лошо състояние.

CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo е много прост, но мощен, инструмент. Той е безплатен инструмент, изключително лек и предлага цялата необходима информация, като например температура, здравен статус, тип твърд диск и функции, както и други атрибути, като например скорост на запис и т.н.

Стандартният инструмент идва като 4 MB .exe файл и съдържа реклами, така че не забравяйте да използвате опцията “Custom Installer” и махнете отметката от инструмента (реклама). След като се инсталира, всичко, което трябва да направите, е да стартирате програмата, и ще видите цялата информация за вашия твърд диск в основния интерфейс. Инструментът ще провери и здравето на твърдия диск, след всеки 10 мин (по подразбиране) и ви предупреждава, ако има нещо нередно.

Main
loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *