За любителите на покера

Сподели с приятели:

В днешно време достъпът ни до всевъзможни игри и забавления е почти неограничен и е буквално на един клик разстояние. Ако играта на покер е сред вашите фаворити и сте любопитни относно нейния произход и история, тази статия е точно за вас.

Несъмнено покерът е една от най-разпространените и известни игри с карти в цял свят. В момента съществуват множество вариации на играта с различни правила и различен брой карти, като най-популярната е Тексас Холд Ем. Предполага се, че историята на играта се корени още през XVI в. в персийската игра на карти As Nas и в европейската Primero. As Nas се играела с 20 карти, като важен елемент било блъфирането. Primero пък включвала залагане и сила на ръцете наподобяваща тази в покера – например чифт, тройка, три карти от една боя, които били наречени „flux“, вероятно производно на “flush” в съвременния покер.

Впоследствие тези основни елементи като залагане и блъфиране се наложили и в други игри с карти, сред които френската Poque. Когато френските колонизатори се установили на територията на Луизиана през XVIIIв., носели играта със себе си. Тя се разпространила основно в Ню Орлиънс с американското си название Покер. През първата половина на века се появили и първите книги относно покера. Английският актьор Джоузеф Кроуел я описва през 1829г. така, както се играела в Ню Орлиънс (с тесте от 20 карти, където играчите залагали чия ръка е най-силна), а през 1843г. Джонатан Грийн пише книга относно разпространяването на играта благодарение на лодките на река Мисисипи, където била превърната във всеобщо забавление. Дори се предполага, че именно от разпостранението на играта по Мисисипи идва и част от днешната терминология. Например последната карта на масата се казва river (от английски – river = река).

Играта продължила да се развива като скоро било включено цялото тесте от 52 карти, както и терминът flush (пет непоредни карти от една боя). По време на американската Гражданска война били направени много допълнения, включително stud poker (вариантът с пет карти) и стрейт. Едва в началото на XX в. се появила и днешната най-разпространена вариация на покер играта – Texas hold them poker. Първоначално се играела основно в Тексас, но впоследствие достигнала и до Лас Вегас. През 1970г. било поставено началото и на турнирите Световни серии по покер (World Series of Poker), станали популярни в американските казина, а впоследствие и в цял свят. Именно Тексас Холдем била играта, определяща кой ще бъде световният покер шампион. Тогава се появили и първите професионални покер играчи, сред които Джони Мос, Боби Балдуин, Амарийо Слим.

Покерът бързо се превърнал в обичана игра, в любимо хоби, забавление и дори професия за запалените картоиграчи. Той привлича и любителите на класическите логически игри, тъй като се базира на психика, наблюдателност и умение за блъф. Новото десетилетие поставя началото и на нова ера в играта на покер. От масите, тя се пренася във виртуалното пространство, където достига до още по-голям кръг от любители. Благодарение на интернет начинаещите имат възможността да се научат, да тренират и да развиват своите умения в картите. Големите зали като например PokerStars не само предоставят тази опция онлайн, а и се адаптират в крак с времето чрез множество приложения за мобилни телефони и таблети. Новите технологии дават възможността на играчите да имат достъп до покер масата навсякъде и по всяко време. Предимство, което едва ли са предполагали техните предшественици, акостирали лодките си на брега на река Мисисипи и играещи с глинени чипове.

loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *