Изкуственият интелект дава ново значението на думата “smart”

Сподели с приятели:

Преди няколко години в масова употреба влязоха “умните” устройства. Те надградиха възможностите на своите предшественици, но все още се нуждаеха от човешко управление. И докато свиквахме с тъч дисплеи и гласови команди, дойде масовата употреба и на изкуствения интелект. Веднъж създаден, той се самоусъвършенства, давайки ново значение на израза “умно устройство”.

Най-простият пример за ежедневно използване на изкуствен интелект са личните асистенти, които вече идват с всеки смартфон. Google Assistant, Siri, Alexa и Cortana се самоусъвършенстват като анализират информацията, която им предоставят ползвателите на тези услуги. Макар тези лични асистенти в момента да изпълняват само базисни функции, те се показателни за възможностите пред изкуствения интелект. В повечето случаи те разбират контекста на получената информация и отговdрят смислено на зададената команда. Например, ако попитаме каква е годишната печалба на Apple, тези лични асистенти ще разберат, че питаме за компанията, а не за плода ябълка и ще ни дадат нужната информация.

Освен да разбира смисъл, изкуственият интелект е способен и да създава свой език. Това бе и причината експеримент на Facebook от тази година да бъде преждевременно преустановен. Целта на експеримента бе два изкуствени интелекта да търгуват помежду си с продукти с предварително зададени стойности. По време на изследването, обаче, дигиталните “умове” започнаха да комуникират помежду си на английски, но с неразбираеми за хората семантични комбинации. И макар това да звучи стряскащо, Драв Батра, един от учените, които стоят зад проекта, сподели, че няма нищо смущаващо в това изкуствен интелект да измисли свой език. Той добави, че такива случаи “датират от десетилетия”.

Способностите на изкуствения интелект да взима самостоятелни и правилни решения се видя и при няколко теста срещу професионалисти в мисловни игри. Един от първите примери за умението на програма да победи човека в логически игри е от 2011. Тогава Watson, продукт на IBM, успява да победи в американската телевизионна игра за обща култура Jeopardy!. Watson показва завидни познания, като надделя над своите човешки конкуренти, които включваха представители на американския Конгрес.

И докато Watson победи благодарение на огромния си капацитет да запомня факти, през 2016 видяхме страхотен пример за това как изкуствения интелект използва получената информация за да се самоусъвършенства. Миналата година AlphaGo спечели всичките пет мача срещу европейския шампион по “го” Фен Хуй. “Го” е древна китайска логическа игра, в която възможните комбинации надхвърлят броя на атомите във Вселената. След съкрушителната си победа AlphaGo успешно се противопостави на легендата Ли Седол, а след това и на настоящия световен шампион Ке Джи.

Libratus, пък, бе създаден в американски университет и неговия тест бе дори по-сложен от този на AlphaGo, тъй като трябваше да играе…покер. Подобно на “го”, за победа в покера се изискват тактически и стратегически умения. За разлика от китайската игра, обаче, в покери са нужни психологически умения. Срещу Libratus застанаха четирима професионални покер играчи. Джейсън Лес – милионер, чиято последна печалба от Световния покер тур, му донесе над $20 000. Даниел МакАули – който спечели $10 000 от PokerStars Championship Macau. Донг Ким – успешен онлайн играч, който е спечелил над $150 000 от турнири на живо. Джими Чоу – покер милионер, който през 2015-а спечели Азиатския покер тур. Все играчи с много опит в покера, който обаче не им донесе успех срещу Libratus. В последствие, неговата подобрена версия наречена Lengpudashi победи и друг покер майстор – Ю Ду, който дори имаше екип учени зад гърба си.

Дотук установихме, че изкуственият интелект разбира контекст, може да създава езици и се самоусъвършенства. Тези умения се оказаха идеални за една индустрия, която буквално движи света от над 130 години – автомобилостроенето. Благодарение на изкуствения интелект на автомобилния пазар се появиха и самоуправляващите се коли.

Tesla направиха фурор със своя модел X, който може да се движи самостоятелно както в градски, така и в извънградски условия. Технологията в колата и позволява да разбира пътни знаци, маркировка, дистанция, както и да спира при внезапно появило се препятствие на пътя като, например, разсеян пешеходец. Компанията пусна още няколко модела “умни” автомобили, а в състезанието за интелигентен автомобил активно взимат участие Google, Uber и Didi. И докато проектите на първите две компании имат достатъчно медийно присъствие, Didi може би ви е по-непозната. Тя е китайският отговор на Uber и тъй като американската компания за споделени пътувания не успя да устои на конкуренцията в Китай, през 2016 Didi изкупи активите на Uber в азиатската страна. От китайската компания не можаха да се задоволят с този успех и затова също навлизат в сферата на автономните коли. На всичкото отгоре влизат доста агресивно, като в началото на тази година отвориха лаборатория за изследвания в сърцето на конкуренцията – Калифорния. И за да бъде включването подобаващо, от Didi привлякоха топ мениджъри от Uber и Google.

Макар ползите от развитието на изкуствения интелект да са безспорни, скептиците често напомнят, че на него му липсва човечност. “Изкуственият интелект няма чувства или емоции” или “изкуственият интелект няма разум” могат често да бъдат чути като аргументи срещу този вид технологично развитие.

Hanson Robotics отговориха на тези аргументи със София – изкуствен интелект, който “живее” в андроид с човешки черти. София има глава и тяло покрити с латексова кожа, наподобяваща човешката, а лицето и изразява емоции. Тя може да води разговор, да се усмихва, да се мръщи, да изглежда уплашена… Също може и да каже: “Добре, ще унищожа човечеството”, нещо което излезе от устата и преди няколко години. Дали на шега, дали не, това изречение отекна силно в средите на скептиците. Думите на София бяха използвани като доказателство, че изкуственият интелект ще унищожи човечеството. Създателите на София, обаче, не се трогнаха и продължиха с нейното усъвършенстване. Стигна се дотам, че наскоро Саудитска Арабия (която е подела амбициозен проект да се превърне в иновационен гигант) прие София като неина гражданка.

Това са само няколко примера, които показват докъде се е развил изкуственият интелект и то в рамките на няколко десетилетия. Идеята робот да се развива самостоятелно като човек звучи стряскащо, но явно това ни очаква в бъдеще. Все пак допреди десетина години и смартфоните изглеждаха като технология от “далечното бъдеще”. Колкото по-бързо свикнем с идеята, толкова ще ни е по-лесно да се адаптираме към новата реалност.

loading...
Сподели с приятели:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *